Global Dignity Internațional

Global Dignity este initiațiva a trei prieteni care s-au cunoscut în cadrul Young Global Leaders, organizație care functionează sub egida World Economic Forum. Aceștia sunt: ASR Hakoon Prințul Moștenitor al Norvegiei, profesorul finlandez Pekka Himanen și antreprenorul american John Hope Bryant – fondator al Operation HOPE.

Ceea ce i-a adus pe ei împreună a fost convingerea că o conversație despre demnitate este un început bun prin care putem sprijini copiii și tinerii să înțeleagă mai bine cine sunt ei și cum pot deveni cea mai bună versiune a lor, cum își pot atinge potențialul maxim. Totodată, acest demers pleacă și de la convingerea comună că demnitatea este o valoare interdependentă: demnitatea noastră este strâns legată de demnitatea celor din jur, prin urmare este de la sine necesar să contribuim nu doar la creșterea propriei demnități, ci și la consolidarea demnității celorlalți.

Pekka Himanen, John Hope Bryant și ASR Hakoon Prințul Moștenitor al Norvegiei

Astfel, Global Dignity și-a asumat misiunea de a promova dreptul fundamental al fiecăruia de a avea o viață demnă, iar eforturile depuse sunt ghidate de principiile demnității, așa cum le vedem noi:

  • Fiecare om are dreptul de a avea o viață demnă.
  • O viață demnă înseamnă atingerea propriului potențial, care presupune a avea un nivel decent de asistență medicală, educație, venit și securitate.
  • Demnitatea înseamnă a avea libertatea de a lua decizii cu privire la propria viață și de a fi respectat pentru acest drept.
  • Demnitatea ar trebui să fie principiul de referință și baza tuturor acțiunilor noastre.
  • Propria noastră demnitate este interdependentă de demnitatea celorlalți.

Activitatea principală a organizației internaționale este Dignity Day, eveniment prin care Global Dignity își urmărește misiunea, aceea de a provoca tinerii să vadă importanța demnității pentru dezvoltarea lor și să îi încurajeze să își însușească principiile demnității în toate aspectele vieții lor.

Global Dignity în România

In România, Asociația Global Dignity își asumă misiunea organizației internaționale, respectiv promovarea dreptului fundamental al fiecărui om de a avea o viață demnă. Ca activitate principală, Asociația Global Dignity derulează evenimente în cadrul școlilor prin care elevii sunt provocați să descopere conceptul de demnitate și să înțeleagă importanța demnității pentru dezvoltarea lor.

În cadrul acestor evenimente, sesiunile sunt facilitate de voluntarii Global Dignity, care aduc în fața copiilor experiențe profesionale și personale remarcabile. Încercăm, astfel, să conectam copiii cu modele si reușite concrete, de la care să se inspire în propriul lor drum.

Asociația Global Dignity este o organizație apolitică și non-religioasă.

 

Misiunea Asociației Global Dignity o reprezintă promovarea dreptului fundamental al fiecarui om de a avea o viață demnă.

 

Viziunea noastră este convingerea că prin inspirație, orientare și încurajare tinerii pot deveni mai buni pentru ei înșiși, dar și pentru cei din jurul lor. Modul în care aceștia se dezvoltă este important pentru noi, astfel că ne-am propus să generăm conversații despre demnitate în care ei devin parteneri activi și implicați.

 

Valorile care ne motivează sunt:

Demnitatea

Demnitatea

Pentru noi demnitatea înseamnă împlinirea potențialului! Ne-am asumat acest demers pentru că noi credem că fiecare om are dreptul la șansa de a deveni cea mai bună versiune a sa, de a-și atinge potențialul maxim. Ne dorim să avem o contribuție cât mai mare la creșterea noilor generații pentru care demnitatea să nu fie doar un cuvânt scris frumos în documente, ci o stare de fapt, chiar realitatea lor.
Asumarea

Asumarea

Credem cu tărie că pentru a trăi într-o lume în care fiecare să ajungă cea mai bună versiune a sa este nevoie sa cultivăm asumarea individuală și socială. Asumarea implică curaj, iar atunci când crești, curajul se învață și se exersează cu sprijin din partea celorlalți. Noi ne asumăm să oferim acest sprijin copiilor și tinerilor cu care lucrăm.
Învățarea

Învățarea

Pentru noi învățarea înseamnă curiozitate, puterea de a spune ”vreau să știu” și deschiderea către ceea ce este nou și diferit. Învățarea este cel mai bun instrument pentru a elimina prejudecăți. Schimbarea și evoluția au loc doar atunci cînd există dorința de a afla lucruri noi. Învățarea crează oameni liberi și autonomi.

2016 este anul în care echipa Asociației Global Dignity se mărește și în care, pe lângă Dignity Day, organizația dezvoltă și conceptul de eveniment Ora de Demnitate. În 2016, Asociația Global Dignity dezvoltă o activitate constantă în lucrul cu școlile – doar în prima parte a anului, 1035 de elevi au fost implicați în evenimentele Global Dignity, din 12 școli, cu sprijinul a 87 de profesori și 16 voluntari.

2015 Dignity Day crește în amploare și deja 258 de elevi trec prin experiența evenimentului Dignity Day. Este momentul în care se pun bazele dezvoltării unei acțiuni constante în promovarea conceptului de demnitate.

2014 Evenimentul Dignity Day continuă să fie organizat în câteva școli din București. Tot atunci este înregistrată și Asociația Global Dignity, organizație cu personalitate juridică română și sunt făcute demersurile pentru a construi o organizație care își propune să desfășoare activități complementare, pe lângă Dignity Day, prin care să crească notorietatea conceptului de demnitate în rândul tinerilor.

2013 Coordonarea Dignity Day din România a fost preluată de Codruț Pascu, în contextul în care acesta devine membru al Young Global Leaders mai devreme, în același an. Evenimentul a fost sărbătorit cu elevii și profesorii C. N. Mihai Viteazul din București.

2012 O a doua ediție a evenimentului a avut loc datorită eforturilor depuse de Silvia Cristus și de elevi ai Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București, participanți sau voluntari ai ediției din 2011.

2011 Dignity Day, un eveniment internațional, al cărui concept a fost dezvoltat în cadrul organizației Global Dignity, a fost organizat pentru prima dată în România în anul 2011. Silvia Cristus, împreună cu voluntari din Fundația Leaders, Aepado și Scoala de Valori, au organizat evenimentul dedicat elevilor din cinci licee bucureștene: C. N. Ghe. Lazăr, C.N. Ghe. Șincai, Ș.S.C. N. Kretzulescu, C.N. Ion Creangă și C.N. M. Eminescu, care au colaborat pentru a ajunge la o înțelegere cât mai bună a noțiunii de „demnitate”. Implicarea participanților a fost remarcabilă, iar acest lucru a creat un imbold puternic pentru a sărbători Dignity Day și anul următor.

La finalul fiecărui eveniment, rugăm elevii să ne spună o idee cu care pleacă în urma întâlnirilor noastre. Iată câteva impresii culese de la ei legat de ce înseamnă demnitatea în viziunea lor și despre cum a fost experiența pentru ei:

Ce ne spun profesorii