Astăzi. Acum. continuă evenimentul Dignity Day. Este momentul când revenim în școli, după un an, și discutăm cu elevii planurile lor de acțiune.
Acesta este momentul când aducem înapoi și scrisorile elevilor, din urmă cu un an. În cadrul Astăzi. Acum. încurajăm copiii să se gândească din nou la varianta lor cea mai bună. Unde se află acum față de aceasta? Cum ajung acolo?
Mesajul pe care îl transmitem este: ”Construiește-te pe tine în fiecare zi prin acțiunile și reacțiile tale. Iar prin tine, vei construi și lumea în care vrei să trăiești. Începe Astăzi. Acum. Cum? Prin a-ți asuma acțiuni și reacții concrete și constructive Astăzi. Acum.”
Structura evenimentului implică aprox. 70 – 100 elevi, timp de trei ore, care interacționează în același spațiu extins, dar și în grupuri de 4-6 elevi. Aceștia lucrează împreună și sunt ghidați în proces de către voluntarii noștri, cu ajutorul unor instrumente și exerciții specifice de lucru. Apoi, elevii prezintă tuturor colegilor ceea ce au descoperit în această experiență și concluziile grupurilor în care au lucrat legat de ceea ce înseamnă pentru ei demnitatea.
În cadrul evenimentului, elevii sunt încurajați să identifice situații relevante din propriile lor experiențe, ale prietenilor sau chiar ale unor personaje ficționale, situații care să ilustreze ce înseamnă demnitatea pentru ei. La final, aceștia scriu o scrisoare către sinele lor din viitor, prin care își propun să influențeze propria lor demnitate și a celor din jur. Peste un an, revenim cu scrisorile lor, în cadrul programului Astăzi. Acum.
Structura evenimentului implică aprox. 20-35 elevi – de obicei o singură clasă – timp de o oră. În mod similar, elevii sunt implicați în conversații care îi provoacă să devină conștienți de faptul că demnitatea este un drept fundamental al fiecăruia și baza devenirii personale. Prin instrumentele și exercițiile de lucru, îi încurajăm pe elevi să găsească propria lor definiție a demnității și să creeze conexiuni cu experiențele lor și cu modul în care demnitatea este o valoare cu care au de-a face zi de zi.
Ne dorim, astfel, ca demnitatea să devină un concept aproape de tineri și unul de care aceștia să devină conștienți în toate acțiunile lor.